YouTube

YouTube is een site waar je heel eenvoudig een filmpje op kunt plaatsen. Jongeren maken er veel gebruik van, vooral omdat er vaak erg leuke filmpjes te vinden zijn. Maar er is veel meer te vinden: van politieke filmpjes tot een filmpje over de werking van een harde schijf op de computer, en van sport tot kunst.

YouTube wordt o.a. gebruikt door bands om hun muziek aan de wereld te laten zien/horen, en ook andere artiesten maken graag gebruik van YouTube om bekend te worden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die animaties maken (voor games), documentairemakers, enz.

Toepassingen in de les
Voor de les kun je die filmpjes natuurlijk gebruiken om lesstof te illustreren, maar het is misschien nog wel leuker om de filmpjes zelf als onderwerp te nemen van een les. Bekijk bijvoorbeeld eens met de leerlingen een aantal muziekclips en laat ze aangeven wat ze goed en wat slecht vinden en waarom. Of zet een aantal filmpjes over Mark Rutte of Diederik Samson naast elkaar, en laat de leerlingen daar commentaar op geven. Wat is waar en wat niet? Wat is satire en in welk filmpje wordt van deze stijlfiguur gebruik gemaakt? Wat maakt van een film een goede film? En hoe zit het eigenlijk met copyrights? Welke elementen/gebeurtenissen zouden de leerlingen zelf in een film over één van deze mensen (of iemand anders) uit willen lichten?

Handleiding
Klik hier voor een handleiding voor YouTube.